Fakta om hvepse - Sønderjysk Skadedyrsbekæmpelse

Gå til indhold

Hoved menu:

Fakta om hvepse

Fakta om dyr
Der findes ca. 5000 arter i hele verden. Hvepse - eller gedehamse som de korrekt hedder, kan være til stor gene, hvis de vælger, at slå sig ned i nærheden af eller i beboelse. Hvepse kan stikke som forsvar. Stikkebrodden er glat, så hvepsen kan  trække den ud efter stikket og kan derfor, i modsætning til honningbien, overleve efter at have stukket.
Almindelig gedehams placerer ofte boet i jorden, i eller under udhæng, i hule træer,og hækkebler.
Hvepseboet  startes op af dronningen, men så snart de første nye arbejderhvepse er vokset op, overtager de alt arbejdet og dronningen kan fremover koncentrere sig om, kun at lægge æg.
Hvepseboet er bygget af træmasse. Gedehamsen gnaver simpelthen materiale af træer, plankeværk o.lign og blander det med spyt. Boet kan få den flotteste struktur med mange farver, der skyldes det forskellige byggemateriale.  Boet er indvendig bygget op af celler celler, hvor æg og larver passes og udvikles.
Hvepse i Danmark
Der findes ca. 11 forskellige arter hvepse (gedehamse) i Danmark.
De  forskellige arter kan bl.a. kendes fra hinanden på en eller flere  aftegninger i ansigtet.
Almindelig Gedehams bliver 11-20 mm. lang og ligner dens slægtning Tysk Gedehams meget. Begge arter bygger normalt deres bo i jorden, men kan også bygge  under tage, i udhæng, på lofter o.lig. Ansigtet har en sort anker-lignende  aftegning.

Tysk gedehams er også meget almindelig  og bygger også sit bo i jorden som almindelig gedehams, gerne i gamle  musehuller eller muldvarpegange, men kan som almindelig gedehams også  finde på at bygge bo andre steder.
Tysk gedehams måler 10-19 mm. og er dermed en anelse mindre end almindelig gedehams. Ansigtet har tre små sorte prikker. Boet der er  lidt større end almindelig gedehams og kan om efteråret hvor familien er størst rumme op til 3000 individer.


Den største gedehams vi har i Danmark - ja i hele Europa - er Stor Gedehams. Dette imponerende store og smukke insekt, har tidligere været meget  sjælden i Danmark og har kun kunne være at finde i den sydøstlige del af  landet. Dette er dog ved at ændre sig, da den de seneste år er set i større og større antal i det meste af landet.
Arbejderne af stor gedehams kan blive op til 2,5 cm. og dronningen over 3,5 cm. Der findes ingen aftegninger i ansigtet.

 
Sønderjysk Skadedyrsbekæmpelse
Peekline ApS Tlf: 4125 3377
Ahlefeldtvej 5 CVR: 37370967
6200 Aabenraa

Vi bruger kun midler, godkendt af Naturstyrelsen / Miljøministeriet
Tilbage til indhold | Retur til hoved menu